• Lessen: dinsdag 17.30 - 19.30 en vrijdag 17:00 - 19:45
Image

Vragen?

Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over judoën bij Yokoten judo op een rijtje.
Judokleding
Welke kleding draag je met judo?
Als lid draag je judokleding op de mat. Judokleding bestaat uit een judobroek, een judojas en een judoband. Broek en jas samen heet een Judogi. De judojas sluit voor dames en heren van links over rechts. Jongens dragen onder het judopak alleen een onderbroek. Meisjes dragen onder het judopak onderkleding en een wit T-shirt.

Heb je een proefabonnement? Dan mag je in een trainingsbroek met shirt ook meedoen. Let er wel op dat hier geen metalen delen in verwerkt zijn.
De judoles
Waarom groeten we?
Bij judo wordt bij aanvang en afsluiting van de les in judozit naar de judoleraar gegroet. Bij vrije gevechten of wedstrijden groeten de judoka’s elkaar staande. Groeten doen we dan door naar elkaar te buigen. Alle judoka’s geven hiermee aan dat ze respect hebben, eerbied tonen en verantwoording voelen voor elkaar. Door te groeten geef je ook aan dat je de spelregels eerbiedigd. 
Hygiëne
Mag ik thuis mijn judopak al aan doen?
Ga niet in je judopak over straat. Je kunt je voor en na de training omkleden. 
Tip: gebruik een sporttas. Daar kun je jouw judopak in doen. Tijdens de training kun je hier je gewone kleren in doen.
Lidmaatschap
Wat betekent Yokoten?

Yokoten is een Japanse term en betekent zoveel als "overal" waarbij het doorgeven van kennis centraal staat. Door kennis te delen worden we elke dag een beetje beter.

Pestprotocol
Pesten wordt bij Yokoten niet geaccepteerd. Yokoten, ouders, pester én degene die gepest wordt, lossen dit samen op.
Wat is pesten?
Pesten is niet hetzelfde als plagen. Bij plagen zijn de machtsverhoudingen gelijk: nu eens is de één ‘het lijdend voorwerp’ en dan weer de ander. Bij plagen is er sprake van een incident. Vaak is het een kwestie van elkaar voor de gek houden. Bij plagen loopt de geplaagde geen blijvende psychische en/of fysieke schade op en is meestal in staat om zich te verweren. Pesten is structureel. Pesten kan kinderen echt tot wanhoop brengen. 

Pesten heeft een aantal duidelijke kenmerken:

  • Pesten gebeurt opzettelijk;
  • Pesten is bedoeld om schade toe te brengen (fysiek, materieel of mentaal);
  • Bij pesten is er altijd sprake van ongelijke machtsverhoudingen (fysiek of verbaal sterkere personen kiezen minder weerbare personen als slachtoffer);
  • Pesten gebeurt systematisch;
  • Pesten houdt niet vanzelf op, maar wordt eerder erger als er niet wordt ingegrepen;
  • Pesten is van alle tijden en komt in alle groepen en culturen voor. Het is dus een typisch menselijke ondeugd die altijd verborgen aanwezig is en steeds weer de kop kan opsteken
  • Lessen: dinsdag 17.30 - 19.30 en vrijdag 17:00 - 19:45